Artık kursa kayıt yaptırırken sabıka kaydı istenmemektedir. Milli Eğitim Bakanlığı kendi veri sisteminden sabıka sorgulaması yapacak ve aşağıdaki maddelerden sabıkası olan adaylar sistemden red edilecektir.
ESKÄ° KANUN :Türk Ceza Kanununun 403, 404 üncü maddeleri ile 572/2-3 maddelerinden ikiden fazla ve 1918 sayılı Kaçakçılığın Men ve Takibine Dair Kanunun 28 ve 29 uncu maddeleri,6136 sayılı AteÅŸli Silahlar ve Bıçaklar Hakkında Kanunun 12 nci maddesinin 3 üncü ve takip eden fıkralarındaki suçlardan hüküm giymemiÅŸ olmak, YENÄ° KANUN : > 5237 / 188, 190, 191 > 2918 / 119 > 4926 / 6
Yeni yasaya göre Tek gözü görmeyenler diÄŸer gözü 10/10 görüyor ise A, B ve F sınıfı sürücü belgesi alabilmektedir. SaÄŸlık raporunun mutlaka sertifika alınan il’de faaliyet gösteren yetkili bir saÄŸlık biriminden alınması gerekmektedir.
2918 sayılı Karayolları Trafik Kanununun 41 inci maddesinin (b) bendinde öngörülen A1, A2, A, B, C ve D sınıfı sürücü belgesi alacak olanlarda aranan en az Ä°lkokul mezunu olmaları yeterli sayılır.
2. kademe okur yazar belgesine sahip olanlar
Sürücü belgesi alma ÅŸartlarında ilk sırada yer alan yaÅŸ ÅŸartı, çeÅŸitli ehliyet sınıfları için farklıdır. Ehliyet sınıflarına göre belirlenen minimum yaÅŸ sınırları aÅŸağıdaki ÅŸekildedir;
Ehliyet yaşı hesaplanırken bulunulan yıldan doÄŸum tarihi çıkarılır. Elde edilen sayı, tamamlanan yaÅŸtır. ÖrneÄŸin 1999 yılında doÄŸan birinin yaşını hesaplarken 2019 – 1999 = 20’dir. Bu sayının anlamı, kiÅŸinin 20 yaşını doldurduÄŸu anlamına gelir. 1999 doÄŸumlu biri 20 yaşını tamamlamış ve 21 yaşından gün almış demektir. AlabileceÄŸi ehliyet grupları M,A1, B1, A2, B, BE, C1, C1E, F ve G’dir.
ÇeÅŸitli ehliyet sınıflarına göre deneyim ÅŸartı farklılık göstermektedir. Bazı ehliyet gruplarında deneyim gerekliyken bazılarında gerekli görülmemiÅŸtir. Ehliyet sınıfına göre deneyim ÅŸartları ÅŸöyledir;
Ehliyet alma ÅŸartları eÄŸitim durumu Karayolları Trafik YönetmeliÄŸi’nin 76. maddesine göre belirlenir. Sürücü adayının eÄŸitim durumu en az ilkokul düzeyinde olmalıdır. Ehliyet almak için lise mezunu olmak ÅŸart mı? sorusu için, her ehliyet türü için ilkokuldan mezun olmanın yeterli olduÄŸunu söyleyebiliriz. Ehliyet alma ÅŸartları lise mezunu bir sürücü adayı ile ehliyet alma ÅŸartları ilkokul düzeyinde bir sürücü arasında hiçbir fark yoktur. Diplomalarını gösteren adaylar, diÄŸer ÅŸartları da karşıladıkları takdirde sürücü belgesi alabilirler.
EÄŸitimine devam edenler ellerinde en düÅŸük ilkokul diplomaları olmayanlar okudukları kurumdan alacakları öÄŸrenci belgeleriyle ehliyet için baÅŸvuru yapabilir!
Sürücü belgesi almak için adaylar araç kullanabileceklerine dair saÄŸlık raporlarını kayıt sırasında yanlarında getirmelidirler. SaÄŸlık raporu sürücü kursuna kayıt olurken deÄŸil, ehliyet için baÅŸvuru yaparken gereklidir. DiÄŸer ÅŸartlar saÄŸlandığı halde saÄŸlık raporu olmayan sürücü adaylarına ehliyet verilmemektedir.
Ehliyet sınavı teorik ve direksiyon sınavı olmak üzere iki aÅŸamadan oluÅŸmaktadır. Bu sınavlardan teorik sınavda en az 35 soruyu doÄŸru olarak cevaplayıp 70 puan ve üstü not almak gereklidir. Teorik sınavdan en az 70 puan alanlar direksiyon sınavına girebilirler.
Ehliyet alma süresi sürücü kursuna kayıt, eÄŸitim, sınavlar, belgelerin hazırlanması ve ehliyetin alınması ÅŸeklinde bir süreçten oluÅŸmaktadır. Bu süreçler ÅŸu ÅŸekilde iÅŸlemektedir;
Tüm bu süreçler yaklaşık 1,5 - 2 ay arası sürmektedir. Teorik sınavı ve direksiyon sınavını tek seferde geçenler belgeleri hazırladıktan sonra sürücü belgelerini hızlıca alabilirler.